Wie is Anke?
In 2005 kwam ik via mijn werk in aanraking met hoogbegaafdheid. Door het werken met hoogbegaafde kinderen en de literatuurstudie die daar onlosmakelijk mee is verbonden, vielen een aantal puzzelstukjes uit mijn eigen schoolcarrière op zijn plaats. Mijn probleem met het automatiseren van de tafeltjes en bepaalde spellingsregels had er misschien toch niet mee te maken dat ik ‘dom’ was. Hoewel de zoektocht en het uitkomen voor mijn eigen hoogbegaafdheid niet altijd makkelijk was, omdat erkenning hiervan helaas nog niet altijd geaccepteerd wordt, heeft het me ook veel opgeleverd.
Ik werk met veel plezier met hoogbegaafde en hoogsensitieve pubers, jongeren en volwassenen en zie het als een uitdaging en voorrecht om te mogen bijdragen aan het ‘goed in hun vel zitten’ en ontdekken wie ze zijn en welke kwaliteiten ze hebben.
Met veel plezier en bewondering heb ik gekeken naar de eerste maanden van de ontwikkeling van ons zoontje (2011). Zoals de manier waarop hij dingen lag te observeren in de box en toen hij 3 maanden oud was niet naar de olifantjes van zijn mobiel sloeg maar de staartjes van de diertjes tussen 2 vingers probeerde te pakken. Helaas kan ik niet meer meemaken hoe zijn ontwikkeling verder verlopen zou zijn, omdat hij met ruim 6 maanden plotseling is overleden. Dit is een enorm heftige ervaring in mijn leven geweest. Ook de jaren daarna waarin we afscheid hebben moeten nemen van nog een zoontje door vroeggeboorte (2019) en het ongewenst ‘kinderloos’ blijven zijn moeilijk geweest. Deze ervaringen hebben me echter ook nieuwe inzichten gebracht en me doen beseffen hoe je op verschillende manieren invulling kunt geven aan gebeurtenissen.
Naast mijn opgedane levenservaringen en ervaringsdeskundige (op diverse gebieden) heb ik de opleiding pedagogiek afgerond, een specialisatie ouderbegeleiding aan de interactie academie in Antwerpen gevolgd en een cursus familieopstellingen gedaan. Vanuit Senzai hebben we altijd de insteek gehad om niet alleen een kind te begeleiden maar ook de omgeving rondom het kind zoals ouders en school.
In 2023 ben ik de opleiding tot systeemtherapeut gestart om binnen onze praktijk de systemische begeleiding verder vorm te geven. Niets staat op zichzelf en zoeken naar de samenhang vindt ik een mooie uitdaging. Het samen op weg zijn met een gezin is een prachtige ervaring.