Wat is hoogsensitiviteit?

Kinderen en volwassenen die hoogsensitief zijn nemen meer waar. Ze ervaren vaak meer prikkels en zijn zich bewuster van zaken die (om hen heen) gebeuren. Kenmerken van hoogsensitiviteit kunnen op lichamelijk, mentaal, emotioneel, spiritueel en ook buitenzintuigelijk gebied zijn. Irene heeft tijdens haar Master SEN een vragenlijst voor kinderen en ouders ontwikkeld om deze kenmerken in kaart te brengen.

Wij hebben voor het begeleiden van hoogbegaafde én hoogsensitieve kinderen gekozen omdat veel hoogbegaafde kinderen ook hooggevoelig zijn. Bij hoogbegaafde mensen gaat de prikkelverwerking sneller waardoor zij ook meer prikkels waarnemen. Om deze reden kijken we in een intakegesprek altijd of er mogelijk ook sprake is van hoogbegaafdheid.

De termen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid worden in het dagelijks taalgebruik door elkaar gebruikt om dezelfde groep mensen aan te duiden, op onze site gebruiken wij deze termen ook afwisselend.

Vragenlijst hoogsensitiviteit

Wilt u een indicatie of uw zoon en/of dochter hoogsensitief is? In onze vragenlijsten staan alle kenmerken die we in de loop der jaren tegen zijn gekomen.
Vragenlijst hoogsensitiviteit voor kinderen
Vragenlijst hoogsensitiviteit voor ouders

Hoogbegaafd én hoogsensitief?
Veel hoogbegaafde kinderen zijn ook hooggevoelig. Ze nemen als het ware meer prikkels uit hun omgeving waar. Meer weten? Lees dan onze rubriek over hoogbegaafd en hooggevoelig.