Intelligentieonderzoek

Een intelligentietest

Hoi ik ben Kelly en neem voor Senzai de intelligentietesten af.

Je ouders of school vinden het een goed idee dat je een intelligentietest gaat doen. Je bent vast benieuwd hoe dit gaat, misschien vind je het een beetje spannend. Daarom willen we dat graag voor je uitleggen. Als je na het lezen van deze uitleg nog vragen hebt, dan kun je die gewoon stellen als je me ziet of me een mailtje sturen.  Je hoeft je helemaal niet voor te bereiden voor zo’n test, dat is lekker makkelijk.

Waarom?

Meestal willen je ouders en school beter begrijpen hoe jij leert. Dus wat je kan en nog niet kan, wat je leuk en interessant vindt om te leren, hoe jij een taak aanpakt en hoe jij graag uitleg krijgt.  Het kan bijvoorbeeld zijn dat je op school geen goede cijfers haalt, terwijl je thuis wel altijd van alles weet en onderzoekt. De meester of juf begrijpt dan niet precies waardoor die lage cijfers komen. Of misschien is de leerstof juist veel te gemakkelijk voor je en willen ze je wat meer kunnen aanbieden. Of ben je bijvoorbeeld in sommige dingen heel goed en in andere juist niet? Er zijn dus veel verschillende redenen om een intelligentietest te doen. Je kunt vragen aan je ouders waarom jij deze test gaat doen.

Wat ga je doen?

We gaan de WISC V doen. Dat is de meest gebruikte intelligentietest voor kinderen in Nederland en in heel veel andere landen. Dat is niet voor niets zo: dit is een van de beste testen die er bestaat. De hele test bestaat uit 10 tot 12 verschillende taken. Die taken bestaan bijvoorbeeld uit vragen die je moet beantwoorden, maar ook uit taken waarbij je iets moet nabouwen, plaatjes moet ordenen en nadenkopdrachten.

Hoe gaat dat dan?

Je ouders komen je brengen en we maken eerst even kennis. Als je ouders weg zijn gaan we samen aan de slag. Je bent ongeveer 2 uur bezig met allerlei opdrachten. Veel kinderen vinden dat best wel leuk om te doen. Je zult merken dat je sommige opdrachten heel gemakkelijk vindt en andere misschien niet. Dat komt, omdat deze test gemaakt is voor kinderen van 6 t/m 16 jaar, dus dan hoef je nog niet alles te kunnen of te weten. Het belangrijkste is dat je je best doet en vertelt wat jij allemaal denkt. Goed of fout, recht of krom, dat maakt niet uit, het gaat om jou en hoe jij denkt.  En als ik (Kelly) nog wat meer wil weten, dan vraag ik dat gewoon. Tussendoor houden we een korte pauze om wat te eten en te drinken.

En dan?

Wanneer het onderzoek is afgelopen, ga je weer naar huis. Daarna maak ik voor je ouders een verslag waarin ik schrijf wat we samen gedaan hebben en hoe dat ging. Dat verslag bespreek ik met je ouders en daarna misschien nog een keer met je ouders en de juf/meester. Ik geef in dat gesprek tips en advies over hoe je ouders en school het beste rekening kunnen houden met jouw manier van leren en dingen begrijpen. Eigenlijk hoop ik vooral, dat je ouders en school nóg beter begrijpen wat voor jou het beste werkt op school. Zodat jij je daar prettig voelt en leert wat jij moet leren.